Bakan Kirişci yaptığı konuşmada küresel anlamda yaşanan sorunlara rağmen ülke hayvancılığı gelişimi için tüm kaynakları seferber etmeye hazır olduklarının altını çizerek “Bugün için 18 milyon sığır varlığımızla oldukça iyi bir durumdayız. Soykütüğü ve ön soykütüğü kayıt sistemlerinde 10 milyon dişi sığırın kaydı bulunmaktadır. Bu sığır varlıkları kapsamında 123 bin üye olmak üzere toplamda 1 milyon 200 bin işletmenin kaydını takip ediyoruz” diye konuştu.
Büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yüzde 80’inin 10 baş ve altındaki işletmelerden oluştuğunu belirten Bakan Kirişci “Bu işletme sahiplerinin yaş ortalaması 55 seviyesinde. Gençlerin bu işe sıcak bakması, tarım ve hayvancılığı özendirmek için mevcut üretim modellerini daha karlı ve sürdürebilir hale getirmek için tüm gücümüzü ortaya koyacağız” değerlendirmesinde bulundu.
ÜRETENİ, YETİŞTİRENİ ZARAR ETTİRMEYECEĞİZ
Hayvancılık ve genel tarım desteklemeleri ile birlikte üreticiye, yetiştiriciye destek olduklarını ve bundan sonra da olmaya devam edeceklerini vurgulayan Kirişci, üreteni, yetiştireni zarar ettirmeyeceklerini ifade etti.
Buzağı desteklemesinde daha önce sözü verilen üreme parametresine bağlı destekleme uygulamalarının değişikliği ile ilgili kararnamenin bir an önce yayımlanması için işlemleri hızlandırdıklarını söyleyen Bakan Kirişci sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Tarım ve Orman Bakanlığı olarak sığırcılıkla ilgili en önemli projelerimiz; Döl Kontrolü, Önsoykütüğü ve Soykütüğü projeleridir. Bu projeler ile damızlık nitelikli sığırların tespitini sağlayarak soy kütüğü sistemi için alt yapı oluşturmayı, ülkemizde yetiştirilen ve suni tohumlama yöntemiyle tohumlanan sığırları kayıt altına almayı, Türkiye genelinde sığır yetiştiriciliği ile ilgili istatistikleri oluşturmayı ve ülkemizin çevre koşullarına uyumlu, yüksek verimli ve uzun ömürlü sığırlar elde etmeyi hedefliyoruz”
BUZAĞI DESTEKLEMELERİ KAPSAMINDA YILDA YAKLAŞIK 2 MİLYAR LİRA DESTEK VERİLİYOR
Buzağı desteklemelerinin yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte yılda yaklaşık 2 milyar lira destek verildiğinin altını çizen Bakan Kirişci “2021 yılında yaklaşık 270 bin ineğin süt içerik analizi için 27 milyon TL destek yapıldı. Süt içerik analizi ise halen 10 ilde kurulu laboratuvarlarda yapılıyor. Söz konusu laboratuvarlar çevre illere de hizmet veriyor. Analiz sonuçları ise on-line olarak E- ıslah veri tabanına aktarılıyor” açıklamasını yaptı.
EKOLOJİ
11 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
11 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
11 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
11 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
11 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
11 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
11 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.