Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma için Okyanus Bilimi On Yılı (2021-2030) kapsamında, Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) tarafından düzenlenen etkinlik, bölgedeki balıkçılık ve ilgili konulara adanmış en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyor.
Forum, 47 ülkeden, 400’den fazla katılım ile Akdeniz ve Karadeniz bölgesindeki bilimsel ve akademik toplulukları, uluslararası kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarını ve özel sektör paydaşlarını beş gün boyunca tartışmalar, konferanslar, çalıştaylar ve sanatsal sergiler gibi etkinliklerle bir araya getirmiştir.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir GİZLİGİDER, Balıkçılık Bilimi Forumu açılış konuşmasında; “Sürdürülebilir balıkçılık sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal ve çevresel bir sorumluluktur. Gelecek nesillere sağlıklı ve zengin bir deniz mirası bırakmalıyız. Bu forumda birbirimize ilham vererek, bilgi paylaşarak ve işbirliği fırsatlarını keşfederek sürdürülebilir balıkçılığı daha da güçlendirmek için bir araya geldik.” ifadelerini kullandı.
Forum boyunca; Daha iyi tavsiyeler için daha iyi bilim, Sağlıklı denizler ve sürdürülebilir balıkçılık ve Dirençli balıkçılık için ekonomik ve teknolojik yenilik olmak üzere üç ana tema işlenmiştir. Forum, ayrıca geleceğin balıkçılık yönetim planlarına yönelik bilimsel ihtiyaçlara odaklanmıştır.
Bilim insanları balıkçılık bilimindeki en son gelişmeleri ve sonuçları tartışırken, üst düzey temsilciler‘de bilim-politika ilişkisinin nasıl güçlendirileceği, yeni uluslararası anlaşmaların nasıl ele alınacağı, işbirliğinin nasıl geliştirileceği ve araştırma enstitüleri arasında koordinasyon nasıl daha artırılabileceği gibi önemli konuları tartışmışlardır. Balıkçılık bilimi Forumunda, Ülkemizin de yer aldığı Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyon (GFCM) bölgesi, ortalama %20 üzerinde bir ısınma ile küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenen bölgelerden biri olduğuna bilim insanları tarafından dikkat çekilmişlerdir. Ayrıca, uzmanlar bu gelişmelerin balıkçılık üzerindeki etkilerine ilişkin bilgilerin nasıl artırılacağı ve mevcut potansiyel uyum stratejileri de dahil olmak üzere konunun önemli yönlerine değinmiştir. En önemlisi, Akdeniz ve Karadeniz’deki balıkçılıkla ilgilenen iklim uzmanlarından oluşan bir ağ oluşturulması yönünde bir anlaşmaya varılmıştır.
Beş gün süren konferanslar, paneller, çalıştaylar ve sergiler sonucunda yapılan yoğun tartışmalar ışığında sürdürülebilir balıkçılık için her tematik alan altında yapılması gereken çalışmalar belirlenmiş, öneriler ve tavsiyeler oluşturulmuştur.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü, Mustafa Altuğ ATALAY kapanış konuşmasında; “FISHFORUM 2024 boyunca paylaşılan bilgiler, yeni ufuklar açacak ve sektörümüzü daha sürdürülebilir bir geleceğe taşımak adına bize ilham verecek ve bilimsel verilere dayalı olarak, balıkçılık politikalarımızı şekillendirme fırsatı sunacaktır. Ayrıca, bu forumun, sadece bilgi alışverişi değil, aynı zamanda dostluk ve işbirliği açısından da anlamlı bir deneyim olduğuna inanıyorum.” dedi ve organizasyonda emeği geçen herkesi ve katkıları için tüm katılımcılara teşekkür etti.
EKOLOJİ
10 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
10 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
10 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
10 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
10 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
10 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
10 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.