Tarım ve Orman Bakanlığı, interaktif mobil uygulamalarla çiftçinin bürokratik işlemlerine kolaylık sağlıyor.
Çiftçiler, 1 Ekim’de yürürlüğe giren Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yönetmeliği sayesinde, başvurularını e-devlet üzerinden birkaç dakikada yapabiliyor.
Uygulamada; “Bitkisel Üretim”, “Hayvansal Üretim”, “Desteklemelerim”, “E-Devlet Hizmetleri”, “Destek Takvimi”, “Eğitim- Yayın”, “Faydalı Bilgiler” menüleri yer alıyor.
Uygulama sayesinde üreticiler, bürokratik işlemleri bakanlığın il ve ilçe müdürlüklerine gitmeden büyük ölçüde akıllı cep telefonu uygulaması sayesinde gerçekleştiriyor. Hem zamandan hem de maddi imkânlardan tasarrufu sağlayacak mobil uygulamaya ülke genelindeki çiftçiler yoğun ilgi gösteriyor. Tarımcebimde mobil uygulaması ile ilgili olarak bazı illerdeki çiftçiler görüşlerini aktardı.
ÇİFTÇİ UYGULAMADAN MEMNUN
Konya
Konyalı üreticilerden Mehmet Ali Çiftçi bitkisel üretim yaptığına değinerek, “Cep telefonuna uygulamayı indirdim. Güzel ve işlemlerimizi kolaylaştırıyor. Faydalı bir çalışma olmuş. Buradan ne ektik bunları görebiliyoruz. ÇKS belgesini de buradan alabiliyoruz. Kullanımı da çok kolay. Köyden ilçeye gelmeden işlemlerin çoğunu yapacağız.” diye konuştu.
Çiftçilerden Musa Çoğay ise uygulamanın pratikliğine ve kullanım kolaylığına dikkati çekerek, “ÇKS’yi ilçe tarıma gitmeden alabiliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ne kadar destekleme primi aldığımızı görebiliyoruz. Hangi ayda ne gibi destekleme priminin yatacağını da görüyoruz. Sistemle ödemelerimizde program yapabileceğiz. ‘Şu ayda bu yatacak, ona göre harcama yapayım.’ deme imkânı bulacağız. Yıl boyunca desteklemeler var, bunları görebiliyoruz.” dedi.
Kayseri
Kayserili üreticiler, Tarım ve Orman Bakanlığının geliştirdiği “TarımCebimde” mobil uygulamasını cep telefonlarına indirerek kullanmaya başladı.
Büyükbaş hayvan besiciliği yapan genç girişimci Onat Sağlam, üretim yaparken işlerini kolaylaştıracak bir uygulamaya ihtiyaç duyduğunu, “TarımCebimde” uygulamasının bu ihtiyacı giderdiğini söyledi.
Besiciliğe başlarken destek aldığını belirten Sağlam, “Bu süreçte hayvanları bırakıp müdürlüklere gitmek oldukça zordu. Uygulamadan sonra müdürlüklerdeki evrak işleriyle işimiz azaldı. Bizim yaptığımız iş, teknolojiyle ilişkisi olan bir iş değil ama günümüz gereksinimlerinden dolayı teknolojiye ihtiyaç duyuyorduk. Şimdi hayvanlarımızın başından ayrılmadan TarımCebimde uygulamasıyla işlerimizi halledebiliyoruz. Teknolojiyle bu işi birleştirmek çok güzel bir adım oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Yine çiftçilikle uğraşan Halil Taşkın ise mobil uygulamayla işlerini zamandan tasarruf ederek hallettiğini dile getirdi.
Çiftçilik yaparken her zaman devletin desteğini gördüğünü vurgulayan Taşkın, şunları kaydetti:
“Oturduğum yerden Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) işlemlerini yapabiliyorum. Hangi mahsulden ne kadar destek alabileceğimi görebiliyorum. Ekim zamanı bana faydası olabilecek yayınlar izliyorum. Artık İl Tarım Müdürlüğüne gitmeme gerek kalmadı. Eskiden dosyamızı alır tek tek ilgililerle görüşmeye giderdik. Şimdi uygulama sayesinde işlerimi 3 dakika içinde halledebiliyorum. Bakanımıza çok teşekkür ediyorum.”
Manisa
Manisa’da büyükbaş hayvan besiciliği yapan Süreyya Çalışır, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaptıkları tüm işlemlerde kendilerine yardımcı olan uygulamayı çok beğendiğini söyledi.
Çalışır, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin sosyal medyada yaptığı paylaşımla haberdar olduğu uygulamayı hemen cep telefonuna indirip kullanmaya başladığını ifade etti.
TarımCebimde ile hayvanlarının aşılarını ve diğer işlemlerini eksiksiz takip edebildiğini belirten Çalışır, şöyle konuştu:
“Hayvancılık sektörü, hayvanların başından ayrılmamayı gerektiren bir sektör. Dili ve ağzı söylemez dediğimiz hayvanlarımızın bize bir tabiliği var. Hayvanlarımla ilgili resmi işlemler için bakanlığa, ilgili müdürlüklere gitmemize, sırada beklememize gerek kalmadan direkt bir tuşla oturduğum yerden, hayvanlarımdan uzaklaşmadan yapabiliyorum. Çünkü hayvanlardan uzaklaşmak her türlü riski getirir. Bu sayede biz bulunduğumuz ortamdan hiç ayrılmadan tarım ve hayvancılık anlamındaki her şeyimizi telefonlarımızdan halledebilecek duruma geldik. Tarım ve Orman Bakanlığımıza ve yazılım ekibine teşekkürü borç biliriz.”
Manisa’da 11 yıldır sebze üreten Yusuf Köroğlu da uygulamanın zamandan ve maliyetten tasarruf sağladığına işaret ederek şunları söyledi:
“Bu uygulamayla İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gitmeden, kolay bir şekilde Çiftçi Kayıt Sistemi verilerimizi düzenleyebiliyoruz. Diğer yandan alacağımız desteklerin takvimi yazıyor. Önceki yıllarda aldığımız desteklemeler yazıyor. Bu sene ilk defa karnabahar ve brokoli ekmiş bulunuyoruz. Hiç İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gitmeden bunları gösterebiliyoruz. Aynı zamanda mısır, pamuk ve üzüm de yetiştiriyoruz. Bunların yenilemesini internet üzerinden kolay bir şekilde yapıyoruz. Bu uygulamanın yeni eklentilerle daha da güzelleşeceğinize inanıyoruz.”
Kilis
Kilis’te hayvan yetiştiriciliği yapan İbrahim Halil Töremişoğlu,, 24 yıldan beri hayvancılık yaptığını ifade ederek, TarımCebimde uygulamasının üreticilere büyük fayda sağladığını belirtti.
Töremişoğlu, “İşimizi bırakmadan, işlerin başındayken TarımCebimde uygulaması ile hayvan sayımını, hayvan durumunu ve sağlık raporlarını görebilmekteyim. Hangi tarihte destekleme alabileceğimi görebiliyorum. Bu uygulama ile işlerimi daha kolay yaptığımı düşünüyorum.” dedi.
Çiftçi Ahmet Mesut Özgür ise “TarımCebimde mobil uygulaması ile işlemlerimiz bir tuş kadar yakınımızda. Sayın Cumhurbaşkanımız ile Tarım ve Orman Bakanımıza bize sağlamış olduğu desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
EKOLOJİ
11 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
11 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
11 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
11 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
11 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
11 Ekim 2024BAHÇE BİTKİLERİ
11 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.