1. Haberler
  2. Tarım
  3. Buğday fiyatları ateşkes ve arz artışıyla düştü

Buğday fiyatları ateşkes ve arz artışıyla düştü

featured
Google'da Abone Ol service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Buğday fiyatları, ABD-İran ateşkesi beklentileri, ABD’de iyileşen hava koşulları ve küresel arz görünümündeki güçlenmeyle birlikte haftayı sert düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. Chicago piyasasında fiyatlar son 10 ayın en hızlı haftalık gerilemesini kaydetti.

Ateşkes beklentisi piyasayı rahatlattı

Chicago buğday vadeli işlemlerinde buğday fiyatları, Orta Doğu’da ateşkes umutlarının güçlenmesiyle aşağı yönlü baskı altında kaldı. ABD ile İran arasında kırılgan da olsa süren ateşkesin kalıcı olabileceğine yönelik beklentiler, piyasada risk algısını azalttı.

Bu gelişme, özellikle gübre ve yakıt gibi tarımsal üretim için kritik girdilere ilişkin arz kaygılarını hafifletti. Böylece buğday fiyatları üzerinde satış baskısı arttı.

Haftalık düşüş dikkat çekti

En aktif işlem gören ABD buğday kontratları cuma günü itibarıyla haftalık bazda yaklaşık yüzde 4 geriledi.

Bu düşüş, Haziran ayından bu yana görülen en sert haftalık kayıp olarak kayıtlara geçti. Analistler, buğday fiyatları üzerindeki baskının kısa vadede devam edebileceğine işaret ediyor.

Hava koşulları üretim beklentisini güçlendirdi

ABD’nin Plains bölgesine ilişkin hava tahminleri de fiyatlar üzerinde belirleyici oldu. Uzun vadeli tahminlerde yağış ihtimalinin artması, kuraklık baskısının hafifleyebileceği beklentisini doğurdu.

Bu durum, özellikle zayıf durumdaki kışlık buğday ekili alanlar için olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.

Küresel arz tahminleri yükseldi

ABD Tarım Bakanlığı’nın yayımladığı son raporda küresel buğday arz tahminleri yukarı yönlü revize edildi. Bu gelişme, dünya genelinde arz fazlası oluşabileceği beklentisini güçlendirdi.

Artan arz beklentisi, buğday fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskının ana nedenlerinden biri olarak öne çıktı.

Uzmanlar ne diyor?

Commonwealth Bank of Australia tarım ekonomisti Dennis Voznesenski, ABD’de kışlık buğday üretiminin zorluklarla karşı karşıya olduğunu ancak küresel üretimin güçlü seyrettiğini belirtti.

Voznesenski, yağışların beklenenden düşük kalması durumunda fiyatların yeniden destek bulabileceğini, ancak mevcut tabloda üretim koşullarının genel olarak olumlu göründüğünü ifade etti.

Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Tarım ve Teknoloji ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.