1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kuru soğanda vergi indirildi, ceviz ve makarnada artırıldı

Kuru soğanda vergi indirildi, ceviz ve makarnada artırıldı

Kuru soğan, ceviz ve makarna ürünlerinin yer aldığı ithalat düzenlemesini temsil eden görsel
Kuru soğan, ceviz ve makarna ürünlerinin yer aldığı ithalat düzenlemesini temsil eden görsel
Google'da Abone Ol service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

İthalat vergisi düzenlemesi kapsamında Resmî Gazete’de yayımlanan iki Cumhurbaşkanı Kararı ile tarım ve gıda ürünlerinde uygulanan gümrük vergileri yeniden düzenlendi. Kararlar doğrultusunda kuru soğanda gümrük vergisi geçici olarak düşürülürken, ceviz, kurutulmuş tatlı biber ve bazı makarna ürünlerinde ithalat maliyetleri artırıldı.

Yeni düzenlemeler, iç piyasada fiyat dengesi ile yerli üretimin korunmasına yönelik adımlar olarak değerlendiriliyor.

Kuru soğanda gümrük vergisi yüzde 5’e indirildi

11506 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 0703.10.19.00.11 GTİP numaralı kuru soğanın ithalatında uygulanan gümrük vergisi, 31 Ağustos 2026 tarihine kadar yüzde 5 olarak belirlendi.

Daha önce yüzde 49,5 olan vergi oranındaki geçici indirimin, piyasadaki arzı artırarak fiyatlar üzerindeki baskıyı hafifletmesi hedefleniyor.

Bosna-Hersek, Singapur ve Kosova’dan yapılacak ithalat ise mevcut tercihli tarife hükümleri kapsamında değerlendirilmeye devam edecek.

Ceviz ithalatında ek mali yükümlülük artırıldı

Aynı karar kapsamında ceviz ithalatına uygulanan ek mali yükümlülükler de yükseltildi.

Yeni düzenlemeye göre:

ÜrünEski TutarYeni Tutar
Kabuklu ceviz451 dolar/ton738 dolar/ton
İç ceviz1.099 dolar/ton1.772 dolar/ton

Kabuklu cevizde Bosna-Hersek, Kosova ve Birleşik Arap Emirlikleri; iç cevizde ise Bosna-Hersek ile Birleşik Arap Emirlikleri uygulama dışında tutuldu.

Uzmanlar, düzenlemenin yerli ceviz üreticisini korumaya yönelik olduğunu, ancak üretimin talebi karşılamadığı dönemlerde ithalat maliyetlerindeki artışın iç piyasadaki fiyatlara yansıyabileceğini belirtiyor.

Kurutulmuş tatlı biberde koruma artırıldı

İthalat rejiminde yapılan değişikliklerden biri de kurutulmuş tatlı biberi kapsadı.

0904.21.10.00.00 GTİP numaralı üründe gümrük vergisi, menşe ülkeye göre yeniden belirlendi.

Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve birçok ülke grubundan yapılacak ithalatta vergi oranı yüzde 19,5’ten yüzde 41’e çıkarıldı.

Güney Kore için vergi oranı yüzde 19,5, Malezya için yüzde 15,6 olarak korunurken, Bosna-Hersek, Kosova ve Venezuela’dan yapılan ithalatta gümrük vergisi uygulanmayacak.

Reklam Alanı

Bazı makarna çeşitlerine ilave gümrük vergisi

11508 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı makarna çeşitleri İlave Gümrük Vergisi Kararı kapsamına alındı.

Düzenleme;

  • Yumurtalı makarnalar,
  • Yumurtasız ve sebzeli makarnalar,
  • Kurutulmuş makarnalar,
  • Bazı noodle ve benzeri ürünleri

kapsıyor.

Belirlenen ülke ve ülke gruplarından yapılacak ithalatta yüzde 10 ilave gümrük vergisi uygulanacak.

Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, EFTA ülkeleri, Bosna-Hersek, Güney Kore, Malezya, Kosova, İran ve Venezuela ise bu ilave vergiden muaf tutuldu.

Tıbbi amaçlı gıdalara vergi kolaylığı

Kararlarda sağlık alanına yönelik ürünler için ayrı bir düzenleme de yer aldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen kontrol belgesi kapsamında ithal edilen tıbbi amaçlı gıdalar ile enteral beslenme ürünlerinde belirli ek mali yükümlülüklerin sıfır olarak uygulanmasına imkân tanındı.

Bu uygulama yalnızca sağlık amaçlı ve ilgili mevzuat kapsamında ithal edilen ürünleri kapsıyor.

Glikoz ve oligofruktozda kullanım alanı yeniden düzenlendi

Düzenleme ile glikoz ve oligofruktoz gibi bazı şeker türevlerinin indirimli gümrük vergisinden yararlanabileceği kullanım alanları da yeniden belirlendi.

Vergi avantajı;

  • Belirli şekerleme ürünleri,
  • Tıbbi amaçlı gıdalar,
  • Enteral beslenme ürünleri

ile sınırlandırıldı.

Bazı glikoz türlerinde hemodiyaliz solüsyonu ve belirli sanayi ürünlerinin üretimine yönelik sıfır gümrük vergisi uygulaması ise devam edecek.

İthalatçılar için 30 günlük geçiş süreci

Yeni vergi uygulamalarından etkilenen ithalatçılar için geçiş süreci de tanındı.

Kararların yayımlanmasının ardından 30 gün içinde gümrük beyannamesi tescil edilen ürünlerde, önceki vergi oranları uygulanmaya devam edecek.

Her iki Cumhurbaşkanı Kararı da 11 Temmuz 2026 tarihinde yürürlüğe girdi.

Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Binance Coin
0%
Giriş Yap

Tarım ve Teknoloji ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.