Üzüm bağlarında mildiyö riski, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde yeniden gündeme geldi. Son günlerde etkili olan yağışların ardından yapılan kontrollerde hastalık belirtilerine rastlanırken, üreticilere bağlarını yakından takip etmeleri yönünde uyarıda bulunuldu.
Şarköy’de bağlar mercek altında
Şarköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelindeki üzüm bağlarında hastalık ve zararlı kontrollerini sürdürüyor.
Yapılan incelemelerde, son dönemde etkili olan yağışların ardından bazı bağlarda üzüm bağlarında mildiyö belirtilerinin görüldüğü bildirildi. Yetkililer, hastalığın yayılma riskine karşı üreticilerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Üreticilere düzenli kontrol çağrısı
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, üreticilerin bağlarını düzenli olarak kontrol etmelerinin büyük önem taşıdığı belirtildi.
Özellikle yapraklarda görülen yağ lekeleri, sürgünlerde meydana gelen bozulmalar ve diğer hastalık belirtilerinin yakından takip edilmesi istendi. Yetkililer, erken tespitin hastalıkla mücadelede önemli rol oynadığına dikkat çekti.
Mildiyöyle mücadelede zamanlama kritik
Uzmanlar, hastalık belirtilerinin görülmesi veya enfeksiyon için uygun hava koşullarının oluşması durumunda, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünlerinin tavsiye edilen dozlarda kullanılması gerektiğini belirtti.
Yanlış doz veya bilinçsiz ilaç kullanımının hem ürün kalitesini hem de çevresel sürdürülebilirliği olumsuz etkileyebileceği ifade edildi.
Kültürel tedbirler ihmal edilmemeli
Mücadelede yalnızca kimyasal uygulamaların yeterli olmadığına işaret eden yetkililer, bağlarda hava sirkülasyonunu artıracak kültürel önlemlerin de alınması gerektiğini vurguladı.
Hastalıklı yaprak ve sürgünlerin bağdan uzaklaştırılması, budama işlemlerinin zamanında yapılması ve bağ içi nemin azaltılması gibi uygulamaların hastalığın yayılmasını sınırlandırabileceği kaydedildi.
Yağışlı hava riski artırıyor
Uzmanlara göre üzüm bağlarında mildiyö hastalığı, özellikle yüksek nem ve yağışlı hava koşullarında hızla yayılabiliyor.
Şarköy ve çevresinde son günlerde görülen yağışların ardından üreticilerin bağlarını daha sık kontrol etmeleri ve gerekli önlemleri gecikmeden uygulamaları tavsiye ediliyor.

