1. Haberler
  2. Tarım
  3. Demirci badem üreticileri don nöbetinde

Demirci badem üreticileri don nöbetinde

featured
Google'da Abone Ol service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Demirci badem üreticileri, hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesiyle birlikte zirai don riskine karşı bahçelerinde gece boyunca dumanlama yaparak ürünlerini korumaya çalışıyor.

Soğuk hava üreticileri harekete geçirdi

Manisa’nın Demirci ilçesinde etkili olan soğuk hava dalgası, özellikle yüksek rakımlı bölgelerde badem üreticilerini alarma geçirdi. Meteorolojik verilere göre sıcaklıkların eksi 3 dereceye kadar düşmesi bekleniyor.

Çiçeklenme ve filizlenme döneminde olan badem ağaçlarını korumak isteyen üreticiler, üç gün sürecek kritik süreçte gece nöbeti tutuyor.

Dumanlama yöntemiyle don riski azaltılıyor

Demirci badem üreticileri, zirai dona karşı en yaygın yöntemlerden biri olan dumanlama tekniğini kullanıyor. Bahçelerde yakılan saman balyaları ve badem kabukları sayesinde oluşan duman tabakası, ortam sıcaklığını dengeleyerek filizlerin zarar görmesini engelliyor.

Oyukarkası mevkisinde bulunan 250 dönümlük bir çiftlikte yaklaşık 5 bin ağaç bu yöntemle korunmaya çalışılıyor.

“En etkili yöntem dumanlama”

Çiftlik yöneticisi İsmail Hakkı Sular, geçen yıl yaşanan don nedeniyle ürün kaybı yaşadıklarını belirterek bu yıl önlemleri artırdıklarını söyledi.

Sular, özellikle badem kabuklarının daha uzun süre duman sağladığını ifade ederek, üreticilerin kendi imkanlarıyla mücadele ettiğini dile getirdi.

Ziraat mühendisi Muharrem Çaka ise dumanlama sayesinde bahçedeki sıcaklığın dış ortama göre yaklaşık 2 derece daha yüksek tutulabildiğini belirtti.

500 ton rekolte hedefleniyor

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt da sahada üreticileri ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi.

Demirci genelinde 14 bin dekar alanda badem üretimi yapıldığını belirten Şenyurt, ilçede yaklaşık 200 bin meyve veren, 400 bin ise gelişim aşamasında ağaç bulunduğunu söyledi. Bu yıl için 500 ton rekolte hedeflendiği ifade edildi.

Kritik süreç 11 Nisan’a kadar sürecek

Yüksek kesimlerde akşam saatlerinde başlayan dumanlama çalışmaları sabahın ilk ışıklarına kadar devam ediyor. Üreticiler, 11 Nisan’a kadar etkili olması beklenen soğuk hava dalgasını kayıpsız atlatmayı amaçlıyor.

Yetkililer, üreticilerin gerekli önlemleri almasının büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Reklam Alanı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Tarım ve Teknoloji ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.